Na objednávku do týdne
Přidat do košíkuSkladem
Přidat do košíkuSkladem
Přidat do košíkuSkladem
Přidat do košíkuSkladem
Přidat do košíkuSkladem
Přidat do košíkuDobrá úroda jablek se dá zúročit všelijak, třeba i moštováním. Takový mošt je výborné a zdravé pití, plné vitamínů. Na mošt se hodí zvláště podzimní odrůdy jablek s vyšším obsahem cukru.
Máte-li jablek na mošt opravdu hodně, je lepší nechat si šťávu vylisovat v některé z pěstitelských moštáren Českého zahrádkářského svazu. Zaplatíte tam od 5 do 10 korun za litr, lahve nebo nádoby musíte většinou mít svoje a řada moštáren vyžaduje i odvoz odpadu po lisování. Pokud ovšem vypěstujete každý rok menší množství jablek a chcete si i přesto nějakou tu láhev domácího moštu dopřát, pusťte se do moštování sami.
Pro domácí moštování jsou potřeba drtič a lis na ovoce. Současným standardem příručních drtičů je nerezová nádoba pro snadné čištění a nerezové řezací nože. Je dobré na drtiči nešetřit. Přístroj ostatně využijete i při zpracování jiných druhů ovoce či zeleniny. Pokud pojmete moštování jako jednu z cest k posílení fyzické kondice, pořiďte si klasický šnekový drtič s klikou a kromě budování svalové hmoty ušetří náklady na elektřinu. Existuje i drtič na ovoce, k jehož pohonu se využívá elektrická vrtačka. Tímto případem je i náš výrobek DON 20.
Potřebovat budete rovněž lis na ovoce, s jehož pomocí vylisujete z drcených jablek šťávu. Počítejte s tím, že kvalitně připravený drcený materiál zajistí s dostatečně výkonným lisem až 0,7 litru moštu z jednoho kilogramu ovoce! Lisy mohou být celonerezové nebo z kombinace nerezu a oceli. Klasikou jsou však ruční lisy s košem a dalšími konstrukčními prvky z bukového dřeva, ocelovou základnou a nerezovou sběrnou mísou. Prodávají se ve velikostech 10, 20 a 40l
Nemusíte vybírat jen sladká jablka, kyselejší odrůdy dodají moštu říz. Ale je dobré nechat je maximálně dozrát. Před moštováním odstraňte ze sklizně všechna jablka se stopami hniloby. Dobře umytá a propláchnutá jablka rozdrťte v drtiči. Z drti pak vytlačte šťávu v lisu přesně v souladu s postupem doporučeným pro typ přístroje, který máte k dispozici. V klasických lisech se drť vkládá do plátna, z „balíčku“ se pak po lisování téměř suchý materiál snadno vytřepe na kompost. Vylisovaný mošt naplňte do lahví. Aby vydržel déle než několik dnů, je nutné ho buď zamrazit, nebo 15 minut zahřát ve vodní lázni o teplotě 80 °C.